torstai 12. tammikuuta 2012

Moka

Aamulla herätessäni koko yläkroppa oli niin jumissa, etten meinannut saada kunnolla henkeä. Ihan kuin koko lihaksisto olisi mennyt nukkuessa lukkoon. Lisäksi paino oli noussut, mikä tässä tilanteessa on varma merkki nesteen kerääntymisestä.

Mielenkiintoista on se että nämä kaksi asiaa liittyvät yhteen, ja nimenomaan ATG:n kautta. ATG kerryttää elimistöön nestettä, mutta tekee sen jotenkin niin että nesteenpoistolääkkeet eivät aina ihan tehoa. Siksipä ATG-potilaille on määritelty aika tarkat rajat kuinka paljon päivän mittaan saa juoda - paha vaan ettei kukaan muistanut kertoa niistä mulle.

En siis esim. eilen todellakaan tankannut nestettä, joinpahan vain sen verran kuin oli jano. Se oli kuitenkin selvästi liikaa, etenkin kun saan aika paljon nestettä suonensisäisesti. Tänään olenkin sitten imeskellyt lähinnä jääpaloja ja yrittänyt kärvistellä janoni kanssa. Ruokailun yhteydessä saan onneksi vähän juoda.

Ilmeisesti myös se aamuinen (ja edelleen lievänä jatkuva) yläkropan jumi on nestekertymän aiheuttamaa. Kävin varmuuden vuoksi keuhkokuvassakin, vaikka keuhkot kuulemma kuulostavat ihan puhtailta ja vointi on selvästi parantunut aamusta. Hyvä silti että tutkitaan. Ja hyvä että lääkäri tuli ihan henkilökohtaisesti myöntämään että tämä oli hoitohenkilökunnan moka, joka olisi pitänyt voida välttää. Mun kohdalla nyt vaan oli jostain syystä käynyt pieni lipsahdus. Onneksi tilanne on taas hallinnassa ja vointi ihan hyvä. Säikähdyksellä selvittiin siis.