tiistai 10. tammikuuta 2012

Jänisseerumi

Jo pelkästään tämän aamun perusteella voisin veikata, että päivästä tulee selvästi huonompi kuin edeltävistä. Olen paljon väsyneempi, jalkoja särkee minkä vuoksi liikkuminen on hankaloitunut, mieliala on vähän mitä sattuu. Mutta olihan tämä toisaalta odotettavissakin.

Sytostaatteja saan vielä tänään ja huomenna. Lisäksi tänään aloitettiin immunoglobuliinihoito, tuttavallisemmin ATG, suomeksi jotain-jolla-pyritään-ehkäisemään-vakavia-hylkimisreaktioita. Lääkärit puhuvat myös jänisseerumista, koska, öh, ilmeisesti aine on valmistettu jäniksestä. Tai jäniksessä... Lainaus Duodecimin sivuilta: 

Käytössä on kahdenlaisia vasta-ainevalmisteita. Etenkin Euroopassa käytetyimpiä ovat edelleen kaniinissa tai hevosessa valmistetut polyklonaaliset immunoglobuliinivalmisteet, antitymosyyttiglobuliini (ATG) ja antilymfosyyttiglobuliini (ALG), jotka on aikaansaatu immunisoimalla eläimiä ihmisten lymfosyyttivalmisteilla.

Eihän tuosta tavallinen tallaaja mitään selvää ota. Ja sitä paitsi artikkeli on vuodelta 1995, seitsemässätoista vuodessa on saattanut tulla joitakin muutoksia asiaan. (Totaalinen off topic: miten ihmeessä vuodesta -95 on ehtinyt kulua niin paljon aikaa? Milloin musta tuli näin helkkarin vanha?)

Joka tapauksessa jänisseerumi on käsitteenä sen verran hauska, etten malta olla käyttämättä sitä. Aine sinänsä ei ole yhtään hauska, se voi nostaa kuumetta ja alentaa verenpainetta. Niinpä täällä ravaa suunnilleen puolen tunnin välein hoitaja tarkistamassa lämmön ja paineet - ja tekee sitä ilmeisesti yömyöhälle asti, tiputus kun kestää 12 tuntia.

No, tämä kuuluu mun hoitoon, ei auta valittaa. Yritän vaan olla tosi zen.