tiistai 18. syyskuuta 2012

122

Sudokuja tehdessä iskee yleensä aina jossain kohtaa jumitus. Alku on mennyt hyvin, mutta sitten tulee kohta, jossa jokainen paikka johtaa tavalla tai toisella umpikujaan. Kunnes sitten löytyy se yksi kohta, jonka avulla saa tehtyä koko hiton päättelytehtävän loppuun.

Mun sairastamisessa on nyt iskenyt tuommoinen sudoku-kohta. Koko kesä ollaan enempi vähempi menty tuossa jumitusvaiheessa: joku asia on ehkä välillä vähän korjaantunut, mutta vastaavasti joku muu onkin mennyt sitten entistä pahemmin pieleen. Nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että palaset ovat vihdoin ruvennet loksahtelemaan kohdilleen.

Eilen oli verikokeet. Monesti lääkäri ei vaivaudu soittamaan tuloksista jos arvot ovat pysyneet ennallaan, ja yleensä soitto merkitsee sitä että tarvitsen veritankkauksen tai jotain muuta mukavaa. Tällä kertaa meininki oli vähän toinen.

"Älä nyt herran tähden piikitä enää sitä epoa, sun hemoglobiini on 122!"

Muutkin veriarvot olivat parantuneet huomattavasti. Trombosyytit, jotka mulla tähän asti on keikkuneet kahdeksankympin tienoolla, olivat 145 (normaalin alaraja on 150), ja jopa ikuinen murheenkryyni munuaisarvo oli laskenut vajaasta kolmesta sadasta reiluun kahteen sataan (normaaliarvo pitäisi kai olla suunnilleen 80, mutta jo se että se ylipäätään on noin reippaassa laskussa, on ihan älyttömän hyvä juttu).

Ja mistä tämä kaikki sitten oikein johtuu? Pari viikkoa sitten, samalla kun kortisoni aloitettiin, päätettiin lopettaa hyljinnänestolääkitys, jolla on tiettävästi veriarvoja heikentävä vaikutus. Turussa oltiin kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että annostus on niin pieni, ettei se voi yksistään selittää mun anemiaa. Tampereellakin todettiin, että jos ongelma tosiaan olisi tuossa lääkkeessä, pitäisi myös valkosolujen ja trombosyyttien olla selvästi matalammat.

Näköjään olen kuitenkin jotenkin keskimääräistä herkempi tuolle lääkkeelle, koska lääkäri oli tänään täysin vakuuttunut, että kaikki positiiviset muutokset ovat seurausta sen lopettamisesta. (Olen siis ehkä vähän suotta hehkuttanut tuota kortisonia...) Jopa munuaisarvon paraneminen selittyy sillä - tai siis oikeastaan sillä, että kun hemoglobiini on noin paljon parempi, jaksavat munuaisetkin toimia paremmin. Ironista sikäli, että alun perin tuo hyljintälääke aloitettiin nimenomaan kehnojen munuaisarvojen vuoksi...

Nyt tuntuu että kaikki on tosi hyvin. Sairauslomaa on jäljellä vielä kolmisen kuukautta, mikä kyllä tulee varmaan ihan tarpeeseen, mutta toisaalta ajatus sen loppumisesta ei enää pelota tai ahdista. Vielä kuukausi sitten olin ihan varma että saikku loppuu liian lyhyeen - ja nyt yhtäkkiä olen saavuttanut sellaisen pisteen, että suorastaan odotan että pääsen tekemään elämälläni jotain järkevää.

Loppuun voitte kuvitella semmoisen maailman leveimmän hymynaaman. Toivottavasti teillä on yhtä hyvä fiilis kuin mulla.